Ιταλική κουζίνα: Όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Η Ιταλική κουζίνα είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες σου και ήρθε η ώρα να μάθεις το κάτι παραπάνω γι’ αυτήν σε ένα χορταστικό αφιέρωμα από το Al Dente!

Η Ιταλική κουζίνα έχει εξελιχθεί και αλλάξει περισσότερο από όλες μέσα στους αιώνες. Εάν λάβεις υπ’ όψιν σου πως αυτό που εμείς λέμε σήμερα Ιταλία δημιουργήθηκε στην ουσία τα τέλη του 19ου αιώνα και η Ρώμη υπήρχε από την αρχαιότητα, μπορείς να καταλάβεις γιατί. Η Ιταλική κουζίνα προφανώς έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα, αν και βασικός παράγοντας γι’ αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ήταν η επιρροή από τους Άραβες, όταν εισέβαλαν στην Σικελία τον 9ο αιώνα, εισάγοντας τα άγνωστα μέχρι τότε φιστίκια και ρύζι.

Στη Σικελία φυσικά οφείλουμε και τα αγαπημένα μας μακαρόνια. Εκεί, καταγράφηκε η πρώτη αναφορά σε αυτά, το μακρινό 1154. Tον 12ο αιώνα ένας Νορμανδός βασιλιάς είδε ανθρώπους να φτιάχνουν κάτι σαν τα σημερινά μακαρόνια, χρησιμοποιώντας αλεύρι και νερό. Τότε τα ονόμαζαν “atriya”. Αργότερα μετονομάστηκαν σε “trii”, ένας όρος που χρησιμοποιείται ακόμα στην Νότια Ιταλία. Οι Νορμανδοί εισήγαγαν επίσης στους Ιταλούς τις κατσαρόλες!

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές της Ιταλίας έχουν αρκετά διαφορετικές παραδόσεις μεταξύ τους όσον αφορά το φαγητό. Για παράδειγμα η Βόρεια Ιταλία είναι διάσημη για τα ριζότα, η κεντρική (Μπολόνια) για τα τορτελίνια και η Νότια για τις πίτσες και τις μακαρονάδες. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Γενικά, η ιταλική κουζίνα έχει σχεδόν τα πάντα, από φρούτα, λαχανικά μέχρι κρέας και ψάρι. Αν και τα αγαπημένα των Ιταλών είναι με διαφορά η ντομάτα και το σκόρδο!

Αυτό που μάλλον δε γνώριζες είναι πως τα μακαρόνια στην Ιταλία θεωρούνται πρώτο πιάτο. Γι ‘ αυτό το δεύτερο είναι πάντα κάτι σε κρέας ή ψάρι. Στο τέλος του φαγητού μαζί με το γλυκάκι, οι Ιταλοί πίνουν συνήθως το εσπρεσάκι τους για να χωνέψουν.

Κάντε την κράτησή σας online εδώ

Photo by Kama Tulkibayeva on Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *